Węglowodany i ich moc
Węglowodany są głównym zastrzykiem energii, jaki otrzymuje z codziennym pożywieniem nasz organizm. Zapewniają około 50-60 % dziennego zapotrzebowania energetycznego, więc warto dokonać selekcji i wybrać te, które działają naprawdę dobroczynnie na rzecz naszego ciała.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Cukry proste (fruktoza, sacharoza, laktoza, glukoza) obecne są w większości produktów, które spożywamy na co dzień. Są wysoko kaloryczne i jeśli do tego dopuścimy, mogą doprowadzić nas do otyłości. Węglowodany złożone mogą znacznie przysłużyć się naszemu organizmowi. Są cennym źródłem energii i cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, surowych warzywach i owocach i kaszach. Wraz z nimi do organizmu trafia także błonnik, cenna substancja, która działa oczyszczająco na układ trawienny i hamuje uczucie głodu.
Węglowodany złożone pełnią w naszym organizmie szereg ról, nie tylko dostarczają energii, ale także biorą udział w procesach regeneracyjnych, zapobiegają zaparciom, ułatwiają kontrolę masy ciała i są ważnym czynnikiem w profilaktyce cukrzycy typu II i chorób układu krążenia.