Znaczenie węglowodanów w diecie
Obecność węglowodanów w diecie sportowca powinna być zaplanowana. Nieodpowiednie pory ich spożywania przekładają się na zbędną tkankę tłuszczową. Jak tego uniknąć?
Jakie węglowodany wybrać?
W czasie dnia najlepiej wybierać węglowodany złożone. Są to cukry o dłuższym łańcuchu, które stopniowo uwalniają energię i dostarczają ją stopniowo. Węglowodany złożone obecne są w ryżu czy kaszy. Warto też stawiać na pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Dobrym wyborem są również płatki owsiane.
Trening z cukrami
Obecność cukrów prostych nie powinna powodować u nas odkładania się tkanki tłuszczowej. Jeśli spożywamy dużo cukrów prostych i mamy mało ruchu, prawdopodobnie zyskamy dodatkowe kilogramy. Stawiajmy na węglowodany proste tylko wtedy, gdy rozpoczynamy trening. Powinny one znajdować się w organizmie także po zakończeniu wysiłku. Wtedy łatwo odbudujemy zapas glikogenu, a organizm uzyska energię z cukrów i nie będzie pobierać jej z aminokwasów budujących tkankę mięśniową. Cukry proste znajdziemy w odżywkach.