Dieta bezglutenowa
Obecnie niemal na każdym produkcie znajdujemy informację, że jest on pozbawiony glutenu, a jeszcze niedawno nikt nie wiedział o jego istnieniu. Jak do tego doszło? Jest to wynik rosnącej wiedzy, ale też marketingu, nie wszystkim bowiem informacja o zawartości glutenu jest potrzebna. Gluten to alergen występujący w produktach zbożowych. Jest zawarty w większości z nich: pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie, a więc we wszystkich produktach, które zawierają choć śladowe ilości zbóż. Osoby, które są uczulone na gluten powinny sięgać po produkty wytworzone z kukurydzy, ryżu, czy gryki. Bez glutenu są jaja, ryby, mięso, owoce i warzywa w świeżej postaci, a także orzechy, nasiona i herbata. Dla ułatwienia konsumentom życia produkty tego typu oznaczone są w sklepach przekreślonym kłosem. Osoby, które nie mogą spożywać glutenu to osoby chorujące na celiakię, nie jest ona jednak powszechną chorobą, większość z nas nie musi więc zaprzątać sobie głowy zawartością glutenu w spożywanej żywności. Jednak czasem warto przejść na taką dietę, pozwala ona bowiem na oczyszczenie jelit.