FAKTY O WĘGLOWODANACH
Węglowodany nazywane są inaczej sacharydami bądź cukrami i stanowią jeden z najważniejszych składników naszej diety. Bardzo często dodawane są do odżywek i suplementów, stosowanych przez osoby aktywne fizycznie.
Węglowodany to organiczne związki chemiczne, tworzone przez atomy węgla, wodoru i tlenu. Możemy je znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Przyswajalność
Węglowodany mogą być nie tylko przyswajalne, ale także nieprzyswajalne – tak jak niezwykle popularny w ostatnich czasach błonnik, stosowany przez osoby pragnące przede wszystkim zmniejszyć wagę ciała.
Fotosynteza
Węglowodany tworzone są przez rośliny podczas fotosyntezy (używają one do tego dwutlenku węgla oraz wody) oraz przez zwierzęta, korzystające w tym celu z tłuszczów oraz białek.
W obrębie węglowodanów znajdziemy cukry proste i złożone. Osoby, które dbają o zdrową dietę znacznie częściej poszukują cukrów złożonych. Takie też najczęściej zawierają się w powszechnie stosowanych suplementach diety.