Niezwykle cenne węglowodany
Węglowodany są niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety i tak naprawdę ciężko wyobrazić sobie bez nich pełnowartościowy posiłek. Niemniej wiele osób stara się je ograniczać, a nawet eliminować, opierając się na pokutującym przekonaniu, że wszystkie węglowodany są tuczące.
Węglowodany zapewniają nam ponad połowę potrzebnej energii, bez nich po prostu nie mamy siły wykonywać codziennych czynności. Jeśli nie dostarczymy organizmowi porządnej dawki wartościowych węglowodanów, doprowadzimy do zaburzeń w pracy naszego ciała. Opinia, jakoby węglowodany tuczyły nie jest w pełni prawdziwa. Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Proste, potocznie zwane cukrami, to rzeczywiście poważna pułapka kaloryczna. Występują w słodyczach, słodkich napojach, owocach itp. Węglowodany złożone, które znajdziemy w kaszach, surowych owocach i warzywach, pieczywie czy ziarnach są niezwykle cenne. Zjadając te produkty dostarczamy organizmowi również błonnik i całą paletę witamin i składników mineralnych.