Węglowodany – jak je wybierać?
Udział węglowodanów w codziennym żywieniu człowieka jest bardzo poważny. Szacuje się, że aż do 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego powinno pochodzić właśnie z węglowodanów. Codzienna dieta jest bogata w te składniki, jednak większość osób ma problem ze wskazaniem, które węglowodany spożywa się z korzyścią dla zdrowia, a z których lepiej jest zrezygnować.
Węglowodany dzieli się na proste czyli tak zwane cukry oraz złożone. Węglowodanami prostymi są między innymi zawarta w mleku laktoza, jak również znajdująca się w owocach fruktoza. Cukry proste znajdują się także w słodkich napojach i słodyczach, które mogą znacząco wpływać na przemianę materii i otyłość. Z kolei węglowodany złożone znajdują się głównie w surowych owocach i warzywach, jak również w produktach zbożowych. Ich spożywanie może przynieść wiele korzyści, tym bardziej iż stanowią one bogate źródło błonnika. Błonnik świetnie wpływa na przemianę materii, jak również oczyszcza układ trawienny i wspomaga jego funkcjonowanie.