Zapomniana pszenica
Produkty zbożowe obfitują w wiele cennych składników odżywczych, dlatego też nie warto z nich rezygnować. Jednak nie wszystkie zboża mają taką samą wartość odżywczą dla organizmu. Niektóre działają korzystnie, inne z kolei mogą przyczyniać się do tycia, szczególnie wtedy, gdy spożywa się je w nadmiarze. Osoby, które chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę, powinny białe pieczywo i makarony zamienić na pełnoziarniste. Produkty z pełnych ziaren zbóż zawierają o wiele więcej witamin, minerałów i błonnika, potrzebnego do prawidłowej pracy układu trawiennego. Dla odmiany lub chcąc urozmaicić swój jadłospis, można sięgać po produkty z mąki pszennej, lecz nie tej powszechnie dostępnej, ale orkiszowej. Orkisz to zdrowsza, a zarazem nieco zapomniana odmiana pszenicy, do której przekonuje się coraz więcej osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Pieczywo czy makarony z mąki orkiszowej dostarczają cennego białka, witamin z grupy B, a także wielu minerałów. Zawierają również sporo błonnika, a ich spożywanie syci na długo i pomaga ograniczyć chęć podjadania między posiłkami.